sâmbătă, 26 iulie 2014

Secretele dietei Scarsdale

O dieta functionala - dieta Scarsdale, se "lauda" deja cu peste 30 de ani de "experienta"


Publicata in anul 1979, dieta Scarsdale a devenit celebra la inceputul anilor ‘80, dupa ce doctorul Herman Tarnower a fost ucis de catre Jean Harris, amanta sa. Crima pasionala a pus capat unei relatii agitate, marcata de infidelitatea cardiologului.

Dieta imprumuta numele orasului Scarsdale din statul New York, locul de resedinta al renumitului cardiolog Herman Tarnower, inventatorul dietei.

Urmand modelul dietei Atkins, aparuta in 1972, dieta Scarsdale se caracterizeaza prin strictete, regimul impus trebuind respectat intocmai. Acesta presupune eliminarea din alimentatie a carbohidratilor, a grasimilor, a majoritatii produselor lactate, a sucurilor de fructe, alcoolului si dulciurilor.

Dieta Scarsdale contine 43% proteine, 22,5% grasimi si 34,5% carbohidrati. Acestea sunt impartite pe parcursul a trei mese zilnice, gustarile fiind strict interzise, cu exceptia morcovilor si telinei crude. Dieta propune consumul de apa in cantitati mari, astfel organismul este curatat si depozitele de grasime se elimina mai usor. Se recomanda urmarea regimului pe o perioada cuprinsa intre 7 si 14 zile, ceea ce conduce, conform autorului dietei, la o scadere in greutate de pana la 9 kg.

Dieta este dedicata celor care doresc sa slabeasca intr-o perioada scurta de timp, cu mentiunea ca nu este adresata propriu-zis persoanelor supraponderale, acestea necesitand o dieta ce se intinde pe o perioada mai lunga de timp.
Se recomanda ca dieta sa fie urmata de un program de intretinere de doua saptamani,  menit sa mentina efectele dietei. Acesta se aseamana cu dieta in ceea ce priveste austeritatea, insa permite anumite abateri, precum o bautura alcoolica pe parcursul celor doua saptamani.

Avantaje:
•    Este foarte simpla;
•    Se obtin rezultate vizibile in timp scurt;
•    Pe termen scurt regimul este lipsit de riscuri, asigurand suficiente proteine, minerale si vitamine;
•    Senzatia de foame nu este o problema, deoarece in mare parte portiile incluse in cadrul meselor nu au o limita superioara.

Dezavantaje:
•    Dieta nu este recomandata persoanelor ce sufera de afectiuni cardio-vasculare;
•    Continutul de calorii al dietei este foarte redus, putand conduce la o lipsa generala de energie;
•    Absenta grasimilor si a produselor lactate poate determina un dezechilibru nutritional in cazult in care dieta este urmata in mod frecvent sau pe o perioada mai mare de 14 zile;
•    Pierderea in greutate nu se mentine daca, dupa terminarea dietei, se revine la obiceiurile alimentare obisnuite;
•    Dieta a fost criticata pentru nivelul carbohidratilor, considerat periculos de redus, precum si pentru absenta anumitor vitamine si minerale.

Reguli:
•    Alimentele indicate in cadrul dietei nu pot fi inlocuite cu altele;
•    Nu se consuma bauturi alcoolice;
•    Nu se urmeaza dieta pe o perioada mai mare de 14 zile;
•    Fara gustari intre mese, cu exceptia morcovilor si a telinei crude;
•    Din prepararea salatelor trebuie exclus uleiul. Se recomanda lamaie si otet;
•    Se consuma numai carne macra;
•    Se beau cel putin patru pahare cu apa zilnic;
•    Cafeaua si ceaiul trebuie baute fara zahar. Se pot folosi indulcitori artificiali;
•    Sunt permise bauturile dietetice;
Nu este necesar sa mancati tot ceea ce contine planul alimentar, dar nu pot fi facute inlocuiri sau adaugiri, cu cateva exceptii: condimente vegetale, sare, piper, lamaie, otet, sos Worcestershire, sos de soia, mustar, ketchup.

Plan alimentar

Luni
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ :    Orice cantitate de carne macra de vita, pui sau peste + salata de rosii + cafea sau ceai
CINA:  Peste la gratar + salata de laptuci si rosii + grepfrut sau pepene galben

Marti
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ :  Orice cantitate de salata de fructe + cafea
CINA :  Hamburger (fara paine) + orice cantitate de legume gatite

Miercuri
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ :  Salata de ton + grepfrut sau pepene
CINA : 2 cotlete de porc (fara grasime) + salata de verdeturi + cafea

Joi
MIC DEJUN Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ     2 oua + branza de vaci + 85g dovlecel + o felie de paine prajita + cafea
CINA     Pui la gratar (cu sau fara piele) + spanac + cafea

Vineri
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ : Orice cantitate de parmezan + spanac + o felie de paine prajita
CINA: Peste la gratar + legume gatite sau salata de verdeturi + o felie de paine prajita

Sambata
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepefrut
PRANZ: Orice cantitate de salata de fructe + o cafea
CINA :  Pui la gratar (cu sau fara piele) + salata de laptuci si rosii+ grepfrut sau pepene galben+ cafea

Duminica
MIC DEJUN:  Cafea sau ceai cu indulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ :  Pui cald sau rece + salata de laptuci si rosii + grepfrut sau pepene galben + cafea
CINA: Carne macra de vita + salata amestecata (rosii, laptuci, verdeturi, morcovi, telina) + cafea

sâmbătă, 19 iulie 2014

Cura de slabire pe etape clare

Regim de slabire inovator


Reguli pregatitoare:

- nu se utilizeaza medicamente diuretice
- nu se utilizeaza pilule hormonale
- nu se reduce cantitatea de mincare: fiecare va minca atit cit doreste si cit ii cere organismul totul se va indulci numai cu zaharina ceaiul si cafeaua se vor reduce la maximum 6 cesti pe zi este absolut necesar a se lua 1 tableta Polivitamina + 1 fiola vitamina C + 1 tableta vitamina B complex.

Etapele de slabire pot dura de la 4 zile la 2 saptamini, in functie de cit doriti sa slabiti.
Pentru 4-5 kg peste greutatea ideala este indicat sa alegeti durata scurta.
Nu este bine sa slabiti repede: cu cit veti slabi mai incet, cu atit va veti mentine greutatea la care ati ajuns si cu atit va veti ingrasa mai greu dupa urmatoarele excese de alimente.

Reguli de baza:
- nu se numara caloriile consumate
- nu mincati pe saturate din alimentele permise
- nu mincati daca nu va este foame
- beti atita apa potabila sau minerala (sifonul nu este permis) cit simtiti nevoia
- preferabil, mincati des si putin
- cintariti-va zilnic
- nu se renunta la micul dejun; cind trebuie, mincati bine si nu in graba

Etapa I
Durata 1-2 saptamini, slabind 3-5 kg pe saptamina
Se poate minca:
carne de orice fel, preferabil cite 250-500 g/zi, preparata oricum (fiarta, fripta); atentie la salamurile cu soia
supa de carne de vita sau pasare (fara zarzavat) nelimitat
carne de pasare de orice fel si oricit, dar fara umplutura sau zarzavat
nu sint permise: scoicile, stridiile si pestele in ulei (conservat)
oua de gaina nelimitat, preparate in orice fel
grasimi: slanina, ulei, unt, margarina
salate, numai 2 farfurii pe zi: salata verde cu telina, ridichi, castraveti in otet cu sare, muraturi, masline. Nu sint indicate ceapa si usturoiul
frisca maximum 4 lingurite pe zi, indulcite cu zaharina
bauturi: apa potabila, apa minerala (sifon nu), suc de lamiie, ceai, cafea.
Nu uitati: 1 tableta polivitamina + fiola vitamina C + 1 tableta vitamina B complex, zilnic.
Efecte: senzatia de foame dispare numai 2-3 zile. Slabirea medie este de 0,5 kg/zi. Daca se slabeste prea repede, poate aparea o senzatie de ameteala sau oboseala, care se combate printr-un consum sporit de sare.

Etapa a II-a
Durata 1-2 saptamini, slabindu-se 2-3 kg pe saptamina
Se utilizeaza aceleasi alimente ca in prima etapa, la care se adauga treptat 6 g hidrocarbonate pe saptamina din alimentele care va lipsesc mai mult, ca de exemplu:
brinza de vaci 50 g
3 felii de rosii sau 3 fibre de ceapa linga friptura

Etapa a III-a
Durata 1-2 saptamini, slabindu-se 2-3 kg pe saptamina
Se utilizeaza aceleasi alimente ca in etapa anterioara, adaugindu-se in plus 8 g de hidrocarbonate pe saptamina. De exemplu, se mareste cantitatea de legume.

Etapa a IV-a
Durata 1-2 saptamini
Se utilizeaza aceleasi alimente ca in etape anterioara, la care se adauga fructe. Fructele sint foarte periculoase, deci mare atentie la tablete. Se recomanda mai mult capsuni si coacaze.
Alcool:
exista bauturi nehidrocarbonate: vin alb sec, sampanie, whisky scotian
se vor evita bauturile indulcite, lichiorul si berea.
NOTA:
30 g alcool cu tarie de 50 g contin 20 g de hidrocarbonate
se permite de 4 ori pe saptamina cite 30 ml votca sau 100 ml vin alb sec
smintina 2-3 linguri pe zi sau 150 g piine graham sau de secara

Etapa a V-a
Se va ajunge la 40 g hidrocarbonate pe zi
Se va observa zilnic cintarul, pentru a nu creste in greutate. Se vor varia alimentele. In 8 saptamini se poate slabi pina la 20 kg. Limita de 40 g de hidrocarbonate pe zi se va mentine toata viata.

ATENTIE:
Daca v-ati permis o zi de exces, nu trebuie sa disperati: treceti 2-3 zile inapoi la prima etapa si apoi iar la normalul de 40 g hidrocarbonate zilnic.
Legume permise: (nu in prima etapa) vinete, conopida, fasole verde, ciuperci, varza, dovlecei, varza murata, telina, castraveti murati, sparanghel, rosii, andive, castraveti, ridichi, patrunjel, salata, ceapa, praz.
Alimente strict interzise: piine, cartofi, biscuiti, prajituri, bomboane, inghetata, ciocolata, gem, dulceata, macaroane, faina alba, lapte, orez, clatite, iaurt, miere de albine, curmale, smochine, stafide, pepeni verzi, pepeni galbeni. Cristina Ciuca

6 reguli de aur pentru dieta si sanatate


1. Cine incepe sa tina o cura de slabit nu trebuie sa plece de la premisa ca totul se poate face doar pocnind din degete. De asemenea, nici dietele dure sau infometarea nu sunt indicate, deoarece distrug sanatatea, iar kilogramele de care s-a scapat in timpul curei, vor reaparea.

Mult mai eficient este sa tineti o cura mai indelungata, bazata pe principii nutritioniste adecvate modului dumneavoastra de viata. Si trebuie sa mai stiti ca, pentru a avea o silueta placuta, e bine ca intodeauna sa tineti cont de ceea ce mancati.

2. Un alt principiu de baza pentru mentinerea siluetei consta in consumul zilnic de fructe si legume (cat mai putin tratate termic), paine din faina inegrala sau graham, cate putin orez si cartofi, lapte si aiurt degresate, in paralel cu reducerea consumului de grasimi, sare si alcool.

3. Slabirea trebuie sa fie lenta, dar constanta. Daca reusiti sa dati jos o jumatare de kilogram pe saptamana si va pastrati acest ritm timp de cateva luni este excelent! Specialistii recomanda consumul a 1200 de calori pe zi, pentru a nu exista efecte secundare nedorite.

4. Cand incepeti o cura de slabire, este bine ca intodeauna sa va fixati o greutate la care doriti sa ajungeti. Dupa ce reusiti sa atingeti aceasta performanta, tot ce mai trebuie sa faceti este sa va pastrati aceasta greutate.

5. Incercati sa tineti legatura mai stransa cu persoanele care au aceleasi obiective ca si dumneavoastra. De asemenea, rugati-i pe cei din familia dumneavoastra sa va sustina moral si sa va incurajeze atunci cand treceti prin momente mai grele.

6. Orice dieta trebuie sustinuta prin exercitii fizice cat mai variate si lungi plimbari pe jos. In acest mod, se inlatura riscul ca, in urma slabirii, celulita sa isi faca aparitia sau sa va treziti cu vergeturi pe piele.

vineri, 11 iulie 2014

Informatii utile cura de slabire

Invata sa slabesti sanatos, fara sa-ti dai peste cap organismul


Sunt foarte multe moduri in care se poate discuta despre slabire, aproape fiecare nutritionist in parte avand propriul sistem si propria gandire legata de curele de slabire. Si atunci, te intrebi, care este calea cea mai simpla de a slabi sanatos si frumos? Greu de dat un raspuns.

Am citit deunazi un articol foarte interesant, pe care-l voi impartasi cu dumneavoastra. Din pacate sursa nu o cunosc, el fiind preluat de foarte multe publicatii online, deci, imi scuzati nestiinta. Merita sa cititi randurile care urmeaza. 

"Uitandu-te atent la trecatorii de pe strada, mai ales vara, vei observa un numar enorm de oameni, care au stratul adipos cu mult depasit peste normal. Cauzele acestui fenomen, nedorit de nimeni, este: lipsa de miscare si mai ales alimentatia incorecta, care este foarte bogata in grasimi si zaharuri.
     1. Pe unii nu-i intereseaza absolut deloc cum arata, pentru ei cel mai important lucru este sa aibe stomacul plin de cat mai multe "bunatati". Unii dintre ei se trezesc din aceasta stare doar in momentul in care excesul de grasime provoaca dereglari mari in organism si atunci devin pacientii obisnuiti ai spitalelor si policlinicilor. In aceasta situatie de multe ori mare lucru nu se mai poate face.
     2. Altii sunt constienti ca surplusul de grasime nu este bun, sunt prea comozi ca sa urmeze un program de gimnastica si sa adopte un regim sanatos de alimentatie. Ei, de fapt, vor ajunge mai devreme sau mai tarziu in grupa celor din categoria mai sus amintita (pacienti ai spitalelor).
     3. A 3-a categorie ar fi cei care sunt constienti ca nu e bine cum arata si sa straduiesc sa faca ceva. Ei adopta tot felul de metode si programe de slabire, dar de cele mai multe ori, poate nu exagerez cand spun ca in 90% din cazuri, ei dau gres in tentativa lor de slabire pentru ca metoda adoptata nu este buna. Unii persevereaza mai mult in astfel de cautari, altii mai putin, dar pana la urma toti vor abandona.
     De ce sunt totusi asa de multe esecuri? Explicatia este una singura: toti acesti indivizi sunt creduli si adopta, fara sa verifice tot felul de metode, care de fapt nu au nici o baza stiintifica. Toate aceste metode de slabire au ceva comun care nu tine cont de nevoile individului, ele propun diminuarea greutatii nesemnificativ, care rezulta in mare parte din pierderea apei, micsorarea masei musculare, diminuarea alimentelor nutritive din corp si reducerea masei gastrointestinale. Surprinzator, aceste metode ne reduc in final decat prea putin din masa de grasime. Cercetarile stiintifice din ultimii ani au stabilit ca pentru a reduce la maxim masa grasoasa, mentinand un potential de performanta atletica si o sanatate excelenta este esential o abordare multi factoriala a unor factori ca: individualitatea fiecarei persoane, regimul alimentar si anumite suplimente alimentare. Ca in orice program de sanatate fiecare individ va obtine rezultate corespunzatoare efortului depus.
Pe scurt putem spune ca un program eficace de slabire (pierdere de grasime si nu de masa musculara) trebuie sa cuprinda:
     1. Un program de miscari aerobice; aproximativ 40 min. de 3-4 ori/saptamana. Intensitatea efortului pe care trebuie sa-l depuneti este in concordanta cu ritmul cardiac (puls). Acesta trebuie mentinut timp de 20 minute in fiecare sedinta de 3-4 ori/saptamana. Procentul minim pentru a pastra o buna forma aerobica este in general stabilit la 65% din ritmul cardiac maxim. Puteti calcula obiectivul dumneavoastra de ritm cardiac astfel: (220 - varsta dumneavoastra) x 0,65 = Puls exemplu pentru un individ de
40 de ani acesta va fi: (220 - 40) x 0,65 = 117 batai/min.

Programul de exercitii trebuie urmat in urmatoarea ordine:
1. exercitii de intindere - cateva minute
2. exercitii usoare de incalzire - 5-10 minute
3. exercitii intense la ritmul cardiac prescris - 20 minute
4. exercitii usoare si de intindere, pentru perioada de relaxare de 5 minute
Intrarea intr-un astfel de program se face treptat. Pentru mentinerea si chiar cresterea masei musculare se recomanda si introducerea unor programe de exercitii anaerobe de 2-3 ori/saptamana.
     2. Un regim alimentar adecvat scopului propus - scaderea masei grasoase. Pentru a stabili un astfel de regim alimentar sunt necesare unele cunostiinti legate de nutritie si anume despre: proteine, glucide, lipide, calorii, metabolism bazal, alimente, etc. Un astfel de regim nu inseamna in nici un caz "a rabda de foame", din contra se mananca bine, reducand insa grasimile la minim si consumand carbohidrati complexi. A manca putin, respectiv a rabda de foame, inseamna a lipsi corpul de principiile nutritive de baza: proteine, vitamine, minerale. Acest lucru va afecta negativ sanatatea ducand la imbolnaviri. In aceasta perioada se recomanda a se consuma alimenta bogate in proteine si sarace in grasimi si glucide, cum este: pieptul de curcan, pestele slab, albusul de ou, care vor mentine cel putin masa musculara si vor permite topirea grasimii corporale.
     3. Un consum adecvat de suplimente alimentare care vor complecta regimul alimentar, care este deficitar in unele principii alimentare si in plus vor influenta digestia, sistemul hormonal, vor favoriza pierderea de apa din cavitati si vor ajuta la arderea grasimii corporale. Aceste suplimente alimentare vor cuprinde:
1. un complex de vitamine, minerale
2. substante lipotrofice: colina, inositol, lecitina
3. amino acizi cu actiune lipotrofica: L-Carnitina, metionina, DL-fenilalanina, taurina, glisina;
4. extracte din plante cu actiune diuretica: urva ursi, corusilk, cranberry etc;
5. fibre alimentare din grapfruit, glucoman, fulgi de ovaz, celuloza vegetala etc;
6. enzime complexe: lipaza, amilaza, papaya etc;
7. chromium picolinate;
8. concentrate proteice din albus de ou, fara grasime si carbohidrati;
9. amino acizi.

Toate acestea vor complecta regimul alimentar si vor ajuta corpul sa arda mai repede si mai eficient grasimea. A neglija unul din cei 3 factori: antrenament, regim alimentar si suplimente, inseamna esecul metodei de slabire. Acestea sunt metodele stiintifice aplicate cu succes in zilele noastre si pe care vi le recomand cu caldura, ca fiind singurele metode eficiente, care au dat rezultate bune. Cu astfel de metoda veti invata sa va mentineti intr-o forma fizica buna toata viata."

Cauta informatii despre diete si slabire. Metode de slabit, diete eficiente si regimuri terapeutice